Column - Slaap lekker

 

De mensheid heeft maar weinig eigenschappen echt gemeen, maar slapen is voor ieder gezond wezen een favoriete bezigheid. ‘Wie slaapt heeft geen kiespijn’ is een oud gezegde. Iedereen mag graag lekker slapen. Dat is biologisch vastgelegd in de van onze ouders meegekregen genen. Niet teveel en niet te weinig, dat is de truc. Een teveel aan slaap vermoeit, schreef Homeres uit ervaring. In Morfeus’ armen liggen is dus ook geluk hebben. Morfeus was de zoon van Hypnos, de God van slaap en had het speciale vermogen droombeelden over de slapende te brengen.

Tijdens de slaap dromen de meeste mensen, of je het nou leuk vindt of niet. En dat is nou juist wat ik het leukste vind aan slapen. Slaap is het enige geluk waarvan je past echt geniet als het voorbij is. Wat rest is de herinnering aan de droom; de enige luxe van arme mensen. Al ben ik ook een van die mensen die zijn droom meestal niet kan navertellen als ik wakker word. Mochten alle fantasieën die ik overdag verzin in mijn dromen werkelijkheid worden dan ben ik ook zeer verheugd dat de uitvoeringen in de nacht me bespaard blijven. Het zou m’n leven ondraaglijk maken. Ik ga hierbij niet in details treden, maar het schaamrood trekt me al naar de kaken bij het idee.

Dan hebben we ook nog het kleine broertje van de droom; de dagdroom. De tunnel onder de werkelijkheid, niet te verwarren met het middagslaapje, het balsem voor huisvaders op leeftijd. Voor menig stressmensje is dagdromen not done, maar ik ben een liefhebber en trouwe volger van de dagdroomleer. Wij hebben alleen onze dromen om het onbereikbare waar te maken. Vooral in de saaie uren, die geen nieuwe stof te bieden hebben mag ik graag naar de blauwe lucht staren, even weg uit het stoffige leven en op naar het leven als wereldverbeteraar, acteur, uitvinder, of astronaut. Het geeft mij de kans om anders tegen bepaalde ideeën aan te kijken. Na een dagdroompje kan weer ik verder.

Het moraal van dit verhaal; dromers zijn mensen die dingen ontdekken, of voorzien. En natuurlijk staat niet iedere droom voor de garantie van een nieuwe en betere wereld, wel voor kansen. We slapen ongeveer een derde van ons leven. Dus je kunt er maar beter een leuke bezigheid van maken! Tijdens onze slaap neemt de hartslag af, maar neemt het energiegebruik in onze hersenen toe. Niet iedereen kan wakker worden met de vooruitziende blik van Churchill, de volledige compositie van een wereldhit, de ingrediënten voor penicilline of het licht voor de gloeilamp, maar doe wat je kunt. Creëer alle voorzieningen voor een goede nachtrust. ‘Mensen slapen zoals ze hun bed opmaken’ zei mijn moeder altijd. Zorg dat u er lekker warmpjes én netjes bijligt, want mijn moeder heeft altijd gelijk. Gaat heen dus beste lezer, durf te dromen, en laat het een inspiratie zijn voor een fantastisch idee. Slaap lekker.